Системи за централно архивирање података – захтеви софтвера за архивирање

Share With Friends

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Одговарајући софтвер за архивирање мора бити способан да детектује апликативне информације којима се ређе приступа и да их аутоматски премести са примарног сториџ система на јефтиније tier 2 и tier 3 системе. Како се њима приступа ређе, то је могуће на њима применити различите механизме уштеде простора, попут дедупликације и компресије као и single instancing механизама. Ово је могуће применити на два нивоа, како софтверски кроз апликацију за архивирање, тако и на физичким уређајима за складиштење података. За прихватљиво решење може бити изабрана како једна тако и друга могућност као и њихова комбинација, тј. истовремена примена, када се добијају и најбољи резултати уштеде. Следећи принципи софтвера за архивирање морају бити део свеобухватног решења за архивирање:

  • Комплетна апликативна подршка – софтвер за архивирање мора омогућити архивирање свих неструктурираних апликативних садржаја у власништву предузећа који укључују Microsoft Exchange систем, File сервисе и SharePoint систем. Пожељно је да систем има подршку и за друге опције попут Office365, Domino систем као и могућност архивирања комуникација преко социјалних мрежа, уколико предузеће има у виду ову врсту пословања.
  • Предложено решење мора да буде лидер у Gartner-овој анализи – софтверско  решење за архивирања мора бити присутно и рангирано као лидер у Гартнеровој анализи решења за Enterprise Information Archiving платформу у претходној години.
  • Доступност архивираних податаказахтева се да сви архивирани садржаји буду активни (nearline) и доступни клијентима у сваком тренутку по захтеву. Другим речима, архивирани подаци не смеју пролазити кроз комплексне техничке или пословне процедуре које захтевају активности инжењера система да би се омогућила њихова доступност. Сви ови подаци морају бити доступни кроз познате корисничке алате, без посебне обуке намењене корисницима овог система. Овде се мисли на актуелни MS Outlook клијент електронске поште, затим Windows Explorer приступ фајловима на File серверима као и подржане browser апликације за приступ MS SharePoint сајтовима.
  • Offline приступ архиви – како је део података из система који су потребни корисницима премештен са примарних апликативних система, софтвер за архивирање мора омогућити кеширање архивског садржаја на локалне дискове мобилних рачунара како би били доступни и током рада ван предузећа.
  • Миграција локалних мејл архива у централизовани систем – део система одговоран за архивирање Exchange система мора бити способан за детекцију локалних PST датотека и њихову аутоматску или мануелну централизацију у систем за архивирање. На овај начин се додатно осигурава електронска пошта битна за пословање и смањује штета од отказа појединих корисничких система. Такође се на овај начин уводи и нови систем претраге и омогућава глобално управљање садржајем свих и-мејл порука (присутних на серверу и на клијентима).
  • Приступ архиви са мобилних уређаја – систем мора да омогући приступ архиви и претрази архива са мобилних уређаја како би предузеће било у могућности да испоштује евентуалне трендове попут Business mobility и BYOD.
  • Интеграција са e-discovery системом – софтвер за архивирање осим основне претраге која мора бити део система, треба да омогући и интеграцију са напредним системом за анализу архивираног садржаја.

Софтверско решење које задовољава горе наведене захтеве и које се предлаже нашим корисницима и менаџменту ИТ сектора као најбоља опција је Veritas Enterprise Vault. Предложено решење налази се као лидери у Гартнеровој анализи за 2014. годину. Veritas Enterprise Vault тренутно представља лидера у share market проценту у категорији Enterprise Information Archiving решења са преко 31.000 корисника овог софтвера у свету. Највећи корисник има имплементирано решење које архивира 350.000 поштанских сандучића (mailbox-ова), док највећи корисник са journal-only архивом има преко милион сандучића. Veritas је такође усмерен и на cloud архивирање што омогућава промену стратегије корисника у будућности и његову оријентацију ка cloud архивирању. Највећи cloud корисник тренутно архивира преко 130.000 поштанских сандучића. Enterprise Vault свој битан квалитет има и у чињеници да представља најскалабилнији систем у својој категорији, са највећим изграђеним партнерским – Symantec Technology Enabled Partners (STEP) – екосистемом у свету. Сви ови партнери развијају решења за специјализоване софтверске платформе што чине изабрани софтвер прилагодљивим у свим будућим захтевима предузећа.  Узимајући у обзир и остале квалитете које Veritas одвајају од конкуренције попут подршке, иновирања у технологијама и функционалностима, доступност техничке документације преко специјализованих сајтова за размену информација (SORT), чине ово решење идеалним за потребе свих модерних предузећа. На следећој слици налази се актуелни Гартнеров магични квадрат из 2014. године:

Гартнеров магични квадрат за Enterprise Information Archiving за 2014. годину

Системи архивирања свој пуни смисао добијају тек уз интеграцију са системима за напредну претрагу. Напредни систем претраге – е-discovery систем је систем претраге и аналитике вишег нивоа који омогућава предузећу, као правном лицу, увид у садржај који су генерисали сви запослени у свим пословним процесима. Овакав систем аналитике није увек у директној вези са системом архивирања, али сам систем архивирања олакшава имплементацију овог система из разлога већ поменуте униформности записа и лоцирања података у јединствени систем. Другим речима систем архивирања унапред прикупља садржаје за алгоритме система е-discovery процедура и представља први корак у e-discovery процесу (data collection process). Осим основне информативне доступности, ови системи имају битну правну веродостојност генерисаних извештаја која је и једна од основних функционалних елемената ових система и прихватљива је у правним процесима. Следи списак основних функционалности и захтева који предложен систем мора да задовољи:

А. Тражи се тесна интеграција са изабраним Enterprise Vault системом архивирања података.
Б.  Једноставан кориснички портал и интуитиван начин коришћења система.
В. Неки од функционалних захтева које систем мора да задовољи су: правне регулативе у извештајима, комплексне предефинисане полисе претраге са могућношћу њихове промене и снимања за будуће упите, статистика над архивираним подацима по разним параметрима (корисник, тип података, садржаји и др.), централизовани упитници за кориснике, акцелерација претраге над подацима у односу на основни систем претраге, систем оптичког препознавања података у сликама (OCR), подршка за вишејезичност, филтери, предикција и рано откривање правних прекршаја, класификација података и сл.
Г. Систем мора бити лидер у Гартнеровом магичном квадрату за системе електронске претраге.

Софтверско решење које задовољава горе наведене захтеве и које се предлаже нашим корисницима и менаџменту ИТ сектора као најбоља опција је Symantec eDiscovery. Предложена комбинација Enterprise Vault система за архивирање и система електронске претраге Symantec eDiscovery развијеног од стране Clearwell тима, представља једино интегрално решење овог типа развијено у свету до данас. Преко 16.000 компанија има имплементиран овако дизајниран систем, међу којима се налази и више од половине компанија из познате Fortune 100 групе. Годинама предложени систем електронске претраге налази своје место у лидерском квадранту Гартнерове анализе за овај тип софтвера. На следећој слици налази се Гартнеров магични квадрат за e-discovery софтверску категорију за 2014. годину:

Гартнеров магични квадрат за е-discovery софтвер за 2014. годину.

У следећем посту бавићемо се tier-2 сториџ системима за складиштење архивских података, у комбинацији са којима систем архивирања добија свој потпуни смисао, чиме се и заокружује тема о централном архивирању података предузећа.

You may also be interested in: